EU daje 6,5 miliona evra za podizanje srpske konkuretnosti MSP-a

Bez autora
May 19 2010

U Evropskoj uniji (EU) trenutno je predviđeno 6,5 miliona evra za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji. Do sada za taj sektor izdvojeno je 50 miliona evra.Sva pomoć koju pruža EU usmerena je na to da se podstakne ekonomski razvoj, čak i onda kada EU pomaže institucije i njihov razvoj, to je u stvari usmereno na to da se država modernizuje. U poslednjem godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK) predstavljenom u novembru, pozdravljeno je to što je u Srbiji napravljen korak napred, od pravljenja politike vezane za sektor MSP-a ka njenoj implementaciji.

EU daje 6,5 miliona evra za podizanje srpske konkuretnosti MSP-aU Evropskoj uniji (EU) trenutno je predviđeno 6,5 miliona evra za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji, kazao je šef sektora za evropske integracije delegacije EU u Srbiji Alberto Kamarata i podsetio da je do sada za taj sektor izdvojeno 50 miliona evra.

- Sva pomoć koju pruža EU usmerena je na to da se podstakne ekonomski razvoj, čak i onda kada EU pomaže institucije i njihov razvoj, to je u stvari usmereno na to da se država modernizuje - istakao je Kamarata učestvujući u Info danu koji je EU Kancelarija "Erste" banke organizovala za predstavnike MSP sektora.

- U poslednjem godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK) predstavljenom u novembru, pozdravljeno je to što je u Srbiji napravljen korak napred, od pravljenja politike vezane za sektor MSP-a ka njenoj implementaciji - istakao je on i dodao da je MSP kičma evropske ekonomije, i ako se EU uspešno izborila sa svetskom ekonomskom i finasijskom krizom, to je upravo zahvaljujući milionima MSP-a i preduzetnika.

On je istakao i da je taj sektor bio naročito pogođen krizom.

- Srbija mora da obezbedi iste uslove i primenjuje ista pravila koje važe u EU, a odnose se na stvaranje bolje poslovne klime, naročito za MSP sektor, odobravanje državne pomoći po transparentim i jasnim uslovima i zaštitu intelektualne svojine - kazao je Kamarata.

Načelnik odeljenja u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Zorica Marić predstavila je Okvirni program EK za konkurentnost i inovativnost (CIP program), navodeći da je budžet tog programa, koji se realizuje od 2007. do 2013. godine 3,62 milijarde evra.

- Srbija je potpisala memorandum o razumevanju i pristupanju tom programu krajem 2008. godine - kazala je ona i dodala da je Ministarstvo ekonomije koordinator najvećeg programa u okviru CIP-a, za preduzetništvo i inovativnost (ETP), čiji je budžet 2,17 milijarde evra.

- Stuktura MSP-a u Srbiji odgovara strukturi tog sektora u EU - navela je ona i podsetila da u zemlji ima 325.000 tih preduzeća, koja zapošljavaju skoro milion ljudi i čine približno 60 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP).

EU kancelarija "Erste banke" se organizovanjem EU info-dana pod nazivom "Mala i srednja preduzeća u programima i tenderima Evropske unije - izazovi i mogućnosti", drugi put za redom uključila se u obeležavanje Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik